- HOME
- Leerbanen en stageplaatsen voor MBO-leerlingen
- FinanciŽle regelingen voor MBO-leerbanen
- Combineren
- Hoe verder?
- Vragen of opmerkingen

Download documenten:

Leerbanen en stageplaatsen voor MBO leerlingen

Als werkgever speelt u een belangrijke rol in het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). Jongeren hebben erkende leerbedrijven hard nodig voor stageplaatsen en leerbanen om hun opleiding te kunnen volgen en een diploma te halen waarmee ze goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen (de startkwalificatie: een diploma op minimaal HAVO- of MBO-2 niveau). Bent u nog geen erkend leerbedrijf? Geen probleem. Hieronder leest u hoe u dat kunt regelen. Als erkend leerbedrijf kunt u jongeren die een MBO-opleiding volgen op twee manieren helpen:

1. Leerbanen
Leerbanen combineren leren en werken. De jongeren werken meestal vier dagen in de week bij een werkgever en ontvangen daarvoor salaris. De resterende dag(en) gaan zij naar school. Leerbanen worden vervuld in het kader van een MBO-opleiding volgens de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). U sluit met de jongere een beroepspraktijkvormingsovereenkomst en een arbeidsovereenkomst.

2. Stageplaatsen
Jongeren hebben een stageplaats nodig voor een MBO-opleiding volgens de Beroepsopleidende Leerweg (BOL). De meeste tijd brengen de jongeren op school door. Praktijkervaring doen zij op tijdens verschillende stageperiodes. Ook voor een stage sluit u met de jongere een beroepspraktijkvormingsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst is in het kader van een stage niet nodig.

3. Erkenning als leerbedrijf
Bent u nog geen erkend leerbedrijf, maar wilt u dat wel worden, meld u dan aan op de website www.stagemarkt.nl of neem contact op met het Servicepunt Kenniscentra, telefoon 088 5378288.

copyright ROC Westerschelde 2007